Investment outlook 2019: Mid-year update – Trade war

Wat zijn ETF’s?

Beleggen was ooit voorbehouden aan een select gezelschap dat over het kapitaal en de expertise beschikte om een eigen portefeuille op te bouwen. Dat veranderde allemaal in 1924 met de komst van beleggingsfondsen. Voor het eerst konden gewone mensen met beperkte middelen om te beleggen, hun geld collectief samenbrengen in breed gespreide, professioneel beheerde “mandjes” van aandelen en obligaties.

In de decennia daarna groeiden de omvang en populariteit van beleggingsfondsen. Maar toen kwam “Zwarte Maandag” in 1987: een opeenstapeling van gebeurtenissen die ervoor zorgde dat de marktliquiditeit opdroogde en de aandelenkoersen sterk daalden. De Amerikaanse markt stortte in één dag in met meer dan 20%. (Bron: Federal Reserve 2019. https://www.federalreservehistory.org/essays/stock_market_crash_of_1987 )

Toen ze onderzochten wat er was misgegaan, deden de Amerikaanse toezichthouders een ontdekking die de beleggingswereld zou veranderen. Zij stelden dat als er de gehele dag een verhandelbaar, fondsachtig vehikel beschikbaar was geweest, dit mogelijk de crash zou hebben verzacht of zelfs had kunnen voorkomen. Zes jaar later zag de eerste ETF het levenslicht. ETF’s bieden nu nog steeds een goede verhandelbaarheid, samen met andere grote voordelen.

DE HELE DAG KUNNEN HANDELEN, GEKOPPELD AAN FONDSBELEGGEN

ETF’s en traditionele beleggingsfondsen brengen beide effecten samen in de portefeuilles. ETF’s worden echter gekocht en verkocht op een beurs, net als een aandeel, waardoor beleggers de hele handelsdag toegang hebben tot de markten en hun belegging.


0903c02a82640cf1Net als andere beleggingscategorieën zijn ETF’s blootgesteld aan marktrisico’s. ETF’s zijn slechts een ‘wrapper’ voor hun onderliggende beleggingen en dit brengt allebei risico’s met zich mee die inherent zijn aan de financiële markten. ETF’s zijn daarnaast beschreven als belastingefficiënt, transparant en goedkoper dan andere instrumenten. Ze brengen echter ook kosten met zich mee in de vorm van commissies, verkoopkosten en transactiekosten, zoals bieden-laten spreads.
ETF’s zijn minstens even liquide als hun onderliggende effecten, maar er is een samenstellingsrisico. Dit komt doordat de indices en de ETF’s die deze indices volgen niet uitwisselbaar zijn. Hoewel twee ETF’s dezelfde index of sector kunnen volgen, zijn hun performances mogelijk niet gelijk vanwege de diversiteit aan effecten in het onderliggende mandje.J.P. Morgan Asset Management präsentiert die neueste Ausgabe der Quarterly Perspectives. Diese greifen wichtige Themen aus unserem Guide to the Markets auf und bieten aktuelle Wirtschafts- und Investmentinformationen.

Quarterly Perspectives

Hoe werkt een ETF?

Lees meer ►

Welke soorten ETF's zijn er?

Lees meer ►

Overzicht van de ETF’s van J.P. Morgan Asset Management: zoekfunctie ►